Upper Manhattan Residential Tower

west-163rd-street-mixed-use-condominium

Located in the Audubon Terrace neighborhood of upper Manhattan, New York City, this building contains an outpatient medical facility as well as a neighborhood arts-oriented community organization within its base. Separating the community facilities, a ‘sky-garden’ provides both open and covered outdoor spaces and amenities. A 12-storey residential tower rises above, providing unobstructed vistas to the Hudson & Harlem Rivers, the Palisades of New Jersey and the skyline of midtown Manhattan.

The building employs numerous sustainable and energy-conscious strategies and helps renew a vibrant, culturally rich neighborhood.

Project Data
Client: Private
Project Size: 62,000 square feet
Construction Cost: $15,500,000
Services: Full Architectural Services
Completed: Project Suspended

Hudson River Residence

hudson-river-residence

Sited along the Hudson River adjacent to the Old Albany Post Road, this compact residence  consists of four distinct zones each of which can be operated independently. The main block consists of three levels while the triangular “pavilion”, with its expansive Hudson River views, is a single story supported on a storage room volume. The main block and pavilion can function as a continuous space to accommodate larger gatherings. However, except when actually in use, the pavilion is unconditioned, working either as a buffer or a direct-gain solar collector. Sustainable features include high-efficiency zoned radiant heating coupled with direct solar gain and minimal construction waste.

Project Data
Client: Private
Project Size: 2,100 square feet
Construction Cost: Private
Services: Full Architectural Services
Completed: 2007

Shanghai Commercial & Residential Towers

shanghai-commercial-residential-towers

This project consists of two underground parking levels and a three story commercial base, with a shopping mall and food market components, supporting a 30-story office building and a 26-story residential tower. The 900,000 sf, complex utilizes black and gray water systems and on-site pre-treatment of all waste.

The project was designed in collaboration with Tician Papachristou FAIA

Martha's Vineyard Cottage

marthas-vineyard-cottage

The 800 square foot, three bedroom summer house is sited in former farmland – a field surrounded by stone walls. Two twenty-foot squares, one with bedrooms and a bath and the other living/dining/kitchen and a half bath, straddle a third square, a half-roofed screened deck. A sliding panel opens one end of the living room square to the field while a second opens the other side to the screened deck creating a 20 by 40 foot pavilion.

The plan of the house is based on a 48 inch module, marked by the exposed studs and joists. It provides basic shelter from the elements in a spatially sophisticated structure that offers a maximum sense of connection to the surrounding environment.

 

Westbeth Center for the Arts

westbeth-center-for-the-arts

The Westbeth Center for the Arts is the largest affordable housing community dedicated to artists in the world. With nearly 400 residences, the community is among the first examples of adaptive reuse of an industrial building into residential use. The NYC Landmark complex, occupying an entire city block, was originally the site of the Bell Laboratories and converted to artists’ housing by Richard Meier in 1970.

Elemental, serving as both the Building Architect and Owner’s Representative, has completed or overseen projects at various scales within the complex ranging from the development of a historic window replacement campaign and Local Law 11 restoration, analyses for energy efficient upgrades of the physical plant, ADA modifications and tenant-related renovations up through large-scale commercial tenant and zoning feasibility studies. Following Super Storm Sandy, Elemental has assisted in implementing various resiliency measures and redesigning new artists’ studios & facilities that had been damaged or destroyed.

Clinton Hill Loft

clinton-hill-loft

Located within an adaptively reused garment factory, this loft renovation with expansive west facing views to downtown Brooklyn and Lower Manhattan, provides a minimal, neutral backdrop to a collection of mid-20th century artwork and east Indian antiques. Custom white-lacquered millwork contrasts with ebonized wood flooring, while a subdued palette of low-profile modern furnishings is juxtaposed against the building’s concrete structural elements.

 

Project Data
Client: Private
Project Size: 1,000 square feet
Construction Cost: Private
Services: Interior Architecture
Completed: 2015

West Village Artist Loft

west-village-artist-loft

Located within a Landmarked adaptively reused industrial complex, the duplex artists’ loft renovation is conceived to accommodate two artists’ professional needs, tastes and ‘empty-nest’ lives while celebrating the building’s industrial heritage.

The entry level, appointed in American folk art and antiques, includes the couple’s bedroom and a studio/office. The loft’s main level contains both digital media and drawing studios, an expanded living area and new custom kitchen. The axial view from the building’s interior courtyard, northward to an expansive Manhattan view organizes the planning while white furnishings, custom lacquered millwork and European oak flooring serve as counterpoint to an extensive collection of Aboriginal artifacts and modernist artwork.

Project Data
Client: Private
Project Size: 1,200 square feet
Construction Cost: Private
Services: Interior Architecture
Completed: 2015

Williamsburg Townhouse

williamsburg-townhouse

Located on a small lot along bustling Metropolitan Avenue in the heart of Brooklyn’s hip Williamsburg neighborhood, this elegantly compact two-family townhouse was designed to maximize efficient use of space with clean, simple and bright interiors sheltered behind a curtain of dark pre-patinated zinc. The triplex over duplex configuration inspired by the traditional West Village townhouse plan affords separate private street entrances for each family, while the materials chosen were heavily influenced by Brooklyn’s industrial history.

The standing seam pleated front facade offering privacy and acoustic separation from the street noise below splays outward over the sidewalk to reveal full height glass windows giving the bedrooms and living room views of the Manhattan skyline beyond. By contrast, the south facade enjoys an array of oversized glass windows and juliette balconies flooding the interiors with natural daylight and overlooking the terraced rear garden and patio below. Interior open stairs slice delicately through the middle of each floor, navigating past the sprawling open kitchen, between the upper bedrooms, and beyond the master suite to a rooftop deck and jacuzzi with Manhattan views.

Project Data
Client: Private
Project Size: 3,068 square feet
Construction Cost: Private
Services: Full Architectural Design
Completed Design: 2013