Department of Environmental Conservation Regional Headquarters

department-of-environmental-conservation-regional-headquarters

This new high performance building will provide a regional administrative hub for the state agency charged with protecting and regulating environmental issues. The building is the DEC’s first designed under NYS Executive Order 111 and is projected to achieve a LEED “Gold” rating. The building makes extensive use of daylighting and direct solar gain with automated shading integrated with lighting controls. Materials are renewable, locally produced and make extensive use of recycled content. A pressurized raised floor and modular partition system accommodate future program changes with flexible power, data and HVAC distribution while eliminating most ductwork. DOE2 computer modeling indicates that the building will have energy savings of at least 42 percent when compared to a code-compliant or LEED baseline building.

Project Data
Client: NYS Department of Conservation Regional Headquarters
Project Size: 30,000 square feet
Construction Cost: $9,500,000
Services: Full Architectural Services
Complete: Project Suspended

South Jamaica Branch Library

south-jamaica-branch-library

The first building designed and constructed under the NYC High Performance Building Guidelines, this 14,000 SF $3.1 million project includes rooftop light-monitors which provide indirect daylighting with automated shading and lighting controls, integrated direct solar gain and gravity exhaust systems. The project received the Committee for the Environment Top Ten Award from the national AIA and has been featured by numerous publications as among New York City’s first “green” buildings.

Research, design and construction documents were by The Stein Partnership and construction administration was by Stein White Architects, predecessor firms to Elemental Architecture. Carl Stein, FAIA was principal-in-charge throughout.

Project Data
Client: New York City Department of Design & Construction + Queens Borough Public Library
Project Size: 14,000 square feet
Construction Cost: $3,100,000
Services: Full Architectural Services
Completed: 1999

Shepard Hall Reconstruction at CCNY

shepard-hall-reconstruction-city-college-of-new-york

As the largest project of its kind anywhere in the world, this $150 million dollar reconstruction of a 400,000 SF historic landmark is now in its final phase of completion. Shepard Hall opened in 1907 as the first building built for public higher education in New York. The reconstruction work has been performed for the Dormitory Authority of the State of New York (DASNY) acting as agent for the City University of New York (CUNY). Exterior work included rebuilding the entire building shell including replacement of approximately 72,000 different pieces of ornamental terra cotta with new durable thin-shell GFRC. Interior work included restoration of the 14,000 square foot Great Hall, ornate meeting rooms and interior stairs. The project has also restored the five major building entrances.

Research, design and construction was begun by The Stein Partnership in 1986. Between 1997 and 2006 Construction Document reorganization and Construction Administration shifted to Stein White Architects and Stein White Nelligan Architects; and since 2006, all work, including the design of the entry restorations, has been by Elemental Architecture. Throughout the project, Carl Stein has been principal-in-charge.

This building, now restored to its place as the centerpiece of the City University of New York’s main campus, has received wide recognition including the New York Landmarks Conservancy Lucy G. Moses Award and has been written about extensively. In 2011, the project was the subject of the keynote address at the international GFRC Congress in Istanbul, Turkey.

Project Data
Client: The Dormitory Authority of the State of New York + City University of New York
Project Size: 400,000 square feet
Construction Cost: $150,000,000 (all phases)
Services: Full Architectural Services
Completed: Ongoing

Javelina Restaurant

javelina-restaurant

This 1,600 sf restaurant interior draws inspiration from the fusion of traditional Mexican design elements, such as encaustic tile and geometric patterning, with qualities of the sparse & arid landscape of southwest Texas. A neutral, earth-toned palette of natural materials is punctuated by the application of vibrant desert-inspired color and high contrast materials, suggestive of strong daylight and crisp shadows; curvilinear bistro chairs and live succulents & cactus offer visual relief to the interior’s stark angularity. The interior features commissioned artwork by several Texas based artists and a custom fabricated lighting installation evocative of the region’s sprawling multi-branched cactus. The fast-track project was completed in collaboration with Joel Mozersky Design.

Project Data
Client: Private
Project Size: 1,600 square feet
Construction Cost: Private
Services: Interior Architecture
Completed: 2015
Credits: Photos courtesy of Javelina

 

West Village Artist Loft

west-village-artist-loft

Located within a Landmarked adaptively reused industrial complex, the duplex artists’ loft renovation is conceived to accommodate two artists’ professional needs, tastes and ‘empty-nest’ lives while celebrating the building’s industrial heritage.

The entry level, appointed in American folk art and antiques, includes the couple’s bedroom and a studio/office. The loft’s main level contains both digital media and drawing studios, an expanded living area and new custom kitchen. The axial view from the building’s interior courtyard, northward to an expansive Manhattan view organizes the planning while white furnishings, custom lacquered millwork and European oak flooring serve as counterpoint to an extensive collection of Aboriginal artifacts and modernist artwork.

Project Data
Client: Private
Project Size: 1,200 square feet
Construction Cost: Private
Services: Interior Architecture
Completed: 2015

Midtown Architecture Studio

midtown-architecture-studio

The design of this commercial interior architecture studio is based on a Modernist sensibility executed within a restrained materials & color palette. The former industrial space is conceived as an open-office that engages the neighboring urban landscape of rooftop structures. The design maximizes daylight and views to the city along its three exposures, inviting a dynamic interplay between the reflectivity of glass surfaces and the transparency between discrete spaces. A modular Knoll furniture system provides uniformity & flexibility between workstations at all staff levels, while automated shading modulates solar patterns and controls associated heat-gain. The fast-track project – design, approvals & construction in 12 weeks – including new HVAC systems, lighting, furniture & finishes was completed for less than $100/sf.

Williamsburg Townhouse

williamsburg-townhouse

Located on a small lot along bustling Metropolitan Avenue in the heart of Brooklyn’s hip Williamsburg neighborhood, this elegantly compact two-family townhouse was designed to maximize efficient use of space with clean, simple and bright interiors sheltered behind a curtain of dark pre-patinated zinc. The triplex over duplex configuration inspired by the traditional West Village townhouse plan affords separate private street entrances for each family, while the materials chosen were heavily influenced by Brooklyn’s industrial history.

The standing seam pleated front facade offering privacy and acoustic separation from the street noise below splays outward over the sidewalk to reveal full height glass windows giving the bedrooms and living room views of the Manhattan skyline beyond. By contrast, the south facade enjoys an array of oversized glass windows and juliette balconies flooding the interiors with natural daylight and overlooking the terraced rear garden and patio below. Interior open stairs slice delicately through the middle of each floor, navigating past the sprawling open kitchen, between the upper bedrooms, and beyond the master suite to a rooftop deck and jacuzzi with Manhattan views.

Project Data
Client: Private
Project Size: 3,068 square feet
Construction Cost: Private
Services: Full Architectural Design
Completed Design: 2013

Hudson Clearwater Restaurant

hudson-clearwater

Opened in December 2010, this neighborhood hotspot quickly earned international recognition for both its culinary excellence and distinguished design as the “hidden-gem” of the West Village. The intention from the beginning was to create a restaurant that felt like a home; where the experience of coming to dine would feel like going to a private dinner at a friend’s charmingly restored historic manor. The extensive build-out process involved structurally stabilizing the 1826 historic-landmarked Greenwich Village carriage house and stripping away layers of architectural abuse to reveal the beauty of the historic bones beneath, thereby converting the space from a former insurance office and trash dump to a quintessential local restaurant favorite.

Large portions of the rear facade were demolished allowing for the installation of expansive french casement windows and doors, opening the restaurant interiors to lush garden plantings and cobbled brick pavers which replaced the former concrete trash slab. The cellar was excavated and floors reframed to create a multi-level dining space with new entry stairs from the rear garden and down to private wine cellar dining below. The original wood floors and beams were salvaged and repurposed to create a large wooden chef’s counter at the open kitchen, sliding wooden barn doors, and decorative trim throughout the interiors. In addition to recycling many of the materials found on site, wood was salvaged from local demolition projects, and low VOC environmentally-friendly paints and sealers were utilized throughout. Double-insulated windows and energy-efficient lighting, exhaust, heating, air conditioning and hot water systems were implemented in-keeping with the sustainable and socially-conscious mission of the restaurant.

Project Data
Client: Village Restaurant Group LLC
Project Size: 1,200 square feet
Construction Cost: Private
Services: Full Architectural Services
Completed: 2010

Hudson River Residence

hudson-river-residence

Sited along the Hudson River adjacent to the Old Albany Post Road, this compact residence  consists of four distinct zones each of which can be operated independently. The main block consists of three levels while the triangular “pavilion”, with its expansive Hudson River views, is a single story supported on a storage room volume. The main block and pavilion can function as a continuous space to accommodate larger gatherings. However, except when actually in use, the pavilion is unconditioned, working either as a buffer or a direct-gain solar collector. Sustainable features include high-efficiency zoned radiant heating coupled with direct solar gain and minimal construction waste.

Project Data
Client: Private
Project Size: 2,100 square feet
Construction Cost: Private
Services: Full Architectural Services
Completed: 2007